6 produktów, których lepiej nie jeść i nie pić na pusty żołądek
Lekarze i specjaliści od żywienia już od tak dawna apelują o jedzenie śniadań, że większość z nas dla świętego spokoju stara się zjeść coś przed wyjściem z domu. Przecież trudno przewidzieć, jak potoczy się dzień i może się okazać, że przerwa na zjedzenie czegokolwiek będzie dopiero popołudniu. Wiemy, że pierwszy posiłek po przebudzeniu ma pobudzić metabolizm do pracy, dodać nam energii i zmniejszyć ryzyko napadu głodu w ciągu dnia. Osoby, które jedzą śniadanie, rzadziej sięgają w ciągu dnia po niezdrowe przekąsy i nie objadają się późnym wieczorem. Problem w tym, że nie wystarczy po prostu sięgnąć po pierwszy lepszy produkt. Niektóre pokarmy i napoje mogą zaszkodzić na pusty żołądek. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje i czego lepiej unikać.
6 produktów, których lepiej nie jeść i nie pić na pusty żołądek
Słodkie, gazowane napoje. Są pełne sztucznych barwników, aromatów i cukrów, ale często też stanowią potężną bombę kaloryczną. Lepiej sięgnąć po wodę z cytryną lub świeże owoce, które zawierają mnóstwo witamin, minerałów, a w dodatku są bardzo słodkie. A szczególną uwagę zasługuje arbuz (świetnie nawadnia organizm) i jagody, które zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy.
Pomidory. Mogą zaszkodzić osobom, które zmagają się z refluksem lub mają wrzody żołądka. Chodzi jednak o to, żeby nie jeść ich samodzielnie. Można dodać je do jajecznicy lub pokroić w plastry i ułożyć na kanapce. Nie warto całkowicie z nich rezygnować, ponieważ zawierają mnóstwo składników odżywczych.
Kawa. Ten napój może zaostrzyć objawy refluksu i spowodować różne problemy trawienne. Na niektórych, kawa wypita na czczo działa przeczyszczająco. U innych natomiast powoduje nagły wzrost ciśnienia krwi, uczucie lęku. Nie zawsze przecież konieczne jest wchodzenie w stan gotowości już o świcie. Pierwsza kawa może poczekać do pierwszego kryzysu w ciągu dnia.
Płatki śniadaniowe. Większość płatków śniadaniowych zawiera mnóstwo cukru. A już z całą pewnością te, które mają czekoladowy smak lub są obtoczone w miodzie. Niektóre rodzaje płatków zawierają też sztuczne barwniki i aromaty. Zamiast tego lepiej sięgnąć po domowej roboty musli lub zwykłą owsiankę.
Rogaliki i drożdżówki. Kawa i słodka bułeczka – czy to nie brzmi jak przepis na idealny poranek? Niestety, rogaliki i drożdżówki nie są najlepszym pomysłem. Zawierają mnóstwo cukrów, masła, mąki pszennej i drożdży. Są niewskazane szczególnie w przypadku osób, które zmagają się z kandydozą układu pokarmowego.
Pikantne jedzenie. Miłośnicy ostrych przypraw mogą jeść pikantne dania nawet na śniadanie, jednak nie jest to dobre dla ich układu pokarmowego. Takie śniadanie może podrażnić żołądek i spowodować uciążliwą zgagę.
Produkty, które warto jeść na śniadanie:
-
płatki owsiane,
-
owoce,
-
jajka,
-
orzechy,
-
pełnoziarniste pieczywo,
-
jogurty.